24.7.08

Online encyklopedie Google Knol startuje

Poloprázdná encyklopedie je po více než půlroce neveřejného beta testování určitým zklamáním. Uvidíme, jak se do projektu zapojí komunita..., ale která?!

Po více než půlroce neveřejného beta testování byla ve středu spuštěna encyklopedie Google Knol s podtitulkem A unit of knowledge. Po jejím ohlášení se vyrojila řada spekulací a polemik, ale realita je a bude nejspíše odlišná. A teprve po několika měsících ostrého provozu budeme moci hodnotit, jak bude nový produkt Google úspěšný mezi uživateli i mezi autory a zda jeho obchodní model bude životaschopný. Já jsem například před půl rokem předpokládal, že Knol bude úzce spojen se Google Sites, ale mýlil jsem se...

Rovněž jsem očekával, že Kmol bude v okamžiku veřejného spuštění naplněn hesly z řady zdrojů, ale opak je pravdou. Dnešní Knol není určitě konkurencí Wikipedie a je evidentně poloprázdná: například po zadání klíčového slova computer jsem zažil značné zklamání, vyhledávač našel v Knol jen jedno heslo. Ostatně vyhledávač Google má aktuálně zaindexovaných z Knol jen 430 stránek! Za jak dlouho s tím něco komunita může udělat?

Heslo computer.

Pokud chcete přispívat, potřebujete jako u většiny služeb Google jen Google Account. Editor Knol je však na první pohled poněkud jednoduchý a můžeme říci, že ve srovnání například s editorem nedávno spuštěného redakčního systému Google Sites nebo textového editoru Dokumentů Google vysloveně chudičký. Proč už konečně Google ve svých produktech nepoužívá unifikovaný textový editor?! V případu Knol nebudou nas GUI jásat ani Wikipedisté...

Editor nic moc

Každé heslo má v encyklopedii Knol rozsáhlé možnosti nastavení pravidel a parametrů, překvapivě tu ale chybí možnost zadání metadat, které jsou běžné u řady redakčních systémů a u odborného obsahu jsou brány jako samozřejmost pro kategorizaci a katalogizaci. Zde jsem očekával i možnost speciálního vyhledávání.

Nápověda Knol je napsána jako hesla přímo v Knol s autorem Knol Help. Úroveň hesel nápovědy je pak, kulantně řečeno, někdy na pováženou, zvláště v souvislosti s dalšími produkty Google je například text z hesla Inserting tables into a knol poněkud absurdní (všimněte si i nekorigovaného překlepu v prvním slově):

Currentl,y the text editing toolbar of your knol does not have an "Insert Table" button. Tables are a very useful way to present information, and as an author you may want to start using them immediately in your knols. This knol explains one of the many ways tables can be inserted right now. This involves creating a table outside of Knol, and then inserting it into your content.

To illustrate this process, I will use a popular text editor, Microsoft Word. I created the table below using Word and copied it (by right-clicking on the square icon in the upper left corner of the table and selecting [Copy] from the drop down menu). I then opened the browser window containing this knol and clicked the [edit] tab.

Našel jsem v nápovědě řadu dalších vážných chyb, jako jsou například chybějící či nesmyslné odkazy (třeba v hesle Licences in Knol). Zdá se, že tady chybí funkční redakční tým, pokud tomu tak skutečně je, jde o online sebevraždu, nebo snad jde o paralelní průzkum chování uživatelů?

Heslo nápovědy poněkud ...

Naprosto nechápu nadšení, které prezentoval Jakub Čížek na Živě.cz v dnešním článku Google spustil Knol – bude lepší než Wikipedie? Dovolím si ocitovat jen bombastické mezititulky:

  • Velká kniha osobních znalostí s možností transparentního výdělku
  • Přívětivé uživatelské rozhraní
  • Knol jako zbraň v boji o sémantický vyhledávač?

Home page Knol

Žádné komentáře: